FCE

Pripreme za FCE

Međunarodni ispit

First Certificate in EnglishFirst Certificate in English

Šta je FCE?

First Certificate in English ili Cambridge English: First je viši srednji nivo Cambridge ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku B2. Od kandidata na ovom nivou očekuje se da mogu da rade ili studiraju i da se, kao turisti, lako snalaze u zemljama engleskog govornog područja. Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i neke studije širom Velike Britanije, kao i svuda u svetu.

KAKO IZGLEDA FCE ISPIT?

PRVI DEO: Čitanje i engleski u praksi - Jedan sat i 15 minuta
DRUGI DEO: Pisanje - Jedan sat i 20 minuta
TREĆI DEO: Slušanje - 40 minuta
Četvrti deo: Govor - 14 minuta
English World je

BRONZANI PARTNER

U okviru Addvantage programa British Council-a, odnosno preporučeni centar za pripremanje kandidata za neki od Cambridge ESOL ispita i IELTS (KET, PET, FCE, CAE, i CPE)

Format ispitaFormat ispita

Prvi deo

Čitanje i engleski u praksi – Jedan sat i 15 minuta

Od 2015. godine ovaj deo ispita sastoji se od ocenjivanja dve važne veštine. Naime, on najpre procenjuje Vašu sposobnost da razumete književne tekstove, kao i one koji to nisu, članke iz novina i časopisa. Nakon čega sledi izrada zadatka kojima se procenjuje poznavanje gramatike i vokabulara engleskog jezika.

Drugi deo

Pisanje – Jedan sat i 20 minuta)

Ovaj deo ispita procenjuje Vašu sposobnost da sastavite kratku priču, pismo, članak ili izveštaj na različite zadate teme.

Treći deo

Slušanje – 40 minuta

Ovaj deo ispita od Vas zahteva da shvatite značenje odslušanog teksta koji može da uključuje vesti, programe, govore, priče, anegdote i javna saopštenja.

Četvrti deo

Govor – 14 minuta

Ovaj deo ispita polaže se u paru ili u grupi od tri kandidata i procenjuje se sposobnost interakcije i izražavanja u različitim situacijama: u razgovoru sa ispitivačem, drugim kandidatima i samostalnom govoru.

REZULTATI

Svaki deo ispita nosi 20% od ukupne ocene. Kandidati koji polože ispit dobijaju sertifikat s jednom od tri ocene A, B ili C. Znanje kandidata koji postignu ocene D ili E smatra se neodgovarajućim za standarde FCE ispita. Na časovima se upoznajete sa svakim segmentom ispita i uvežbavate tehnike polaganja, a naročita pažnja se poklanja pisanju i govoru kao najzahtevnijim segmentima FCE ispita. Nastava se odvija u malim grupama ili individualno. Pripremni kurs traje 6-12 meseci.
Upis je u toku, a o konkretnom terminu i tempu održavanja časova zainteresovani polaznici se mogu informisati putem telefona.

CAMBRIDGE ESOL ISPITI

Opšti engleski (KET, PET, FCE, CAE, CPE)

Na ovom sajtu možete pogledati detaljnije o terminima za polaganje FCE ispita:

www.britishcouncil.rs/polaganje-ispita/cambridge-engleski www.britishcouncil.rs/polaganje-ispita/cambridge-engleski
Nastali smo 1993. godine u želji da svojim sugrađanima otvorimo vrata ka svetu, da ih naučimo drugim jezicima i upoznamo sa novim kulturama. Iako je naša specijalnost engleski, danas naši đaci imaju mogućnost da uče osim engleskog i nemački i ruski jer smo prepoznali promene na globalnom nivou. Zato se i zovemo English World – škola koja kroz engleski i druge svetske jezike otvara vrata sveta i raznovrsne mogućnosti.