CPE

Pripreme za CPE

Međunarodni ispit

Certificate in Proficiency in EnglishCertificate in Proficiency in English

Certificate in Proficiency in English najviši je nivo Cambridge ispita engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku C2. Na ovom nivou polaznici se približavaju standardnom engleskom jeziku, koji je blizak jeziku obrazovanog izvornog govornika. CPE je sertifikat koji priznaju skoro svi fakulteti i koledži u Velikoj Britaniji, a i mnogi drugi širom sveta, kao dokaz o nivou znanja potrebnom za pohađanje visokog obrazovanja ili postdiplomskih studija. Mnogi poslodavci takođe priznaju ovaj sertifikat.

KAKO IZGLEDA CAE ISPIT?

KAKO IZGLEDA FCE ISPIT?

PRVI DEO: Čitanje i engleski u praksi - 90 minuta
DRUGI DEO: Pisanje - 120 minuta
TREĆI DEO: Engleski u praksi - 90 minuta
Četvrti deo: Slušanje - 40 minuta
Peti deo: Govor - 19 minuta
English World je

BRONZANI PARTNER

U okviru Addvantage programa British Council-a, odnosno preporučeni centar za pripremanje kandidata za neki od Cambridge ESOL ispita i IELTS (KET, PET, FCE, CAE, i CPE)

Format ispitaFormat ispita

Prvi deo

Čitanje i engleski u praksi – 90 minuta

Ovaj deo ispita procenjuje Vašu sposobnost da razumete tekstove iz raznolikih izvora počev od novinskih članaka do književnih dela, strukturu i detalje teksta kao i iskazano mišljenje, gledište ili razvoj ideja.

Drugi deo

Pisanje – 120 minuta

Ovaj deo ispita procenjuje Vašu sposobnost da napišete tekst u formi pisma, članka, pregleda ili izveštaja ( 300-350 reči) upućenih određenom čitaocu na različite zadate teme.

Treći deo

Engleski u praksi – 90 minuta

Ovaj deo ispita procenjuje poznavanje strukture rečenice i teksta engleskog jezika, a od Vas se očekuje da popunite praznine u tekstu, ispravite greške, formirate reči i primenite odgovarajući registar. Takođe, ovaj deo ispita ima i pismeni deo gde kandidat ima zadatak da napiše rezime.

Četvrti deo

Slušanje – 40 minuta

Ovaj deo ispita od Vas zahteva da shvatite značenje odslušanog teksta, da izvučete detaljne informacije kao i da razumete mišljenja i stavove govornika.

Peti deo

Govor – 19 minuta

Ovaj deo ispita vodi iskusan ispitivač, a od Vas se očekuje da aktivno učestvujete u razgovoru. U formi je intervjua u kome se kroz diskusiju u kontekstu neke situacije procenjuju veštine komunikacije.

REZULTATI

Svaki deo ispita nosi 20% od ukupne ocene. Kandidati koji polože ispit dobijaju sertifikat s jednom od tri ocene (A, B ili C). Znanje kandidata koji postignu ocene D ili E smatra se neodgovarajućim za standarde CPE ispita. ENGLISH WORLD škola sa velikim procentom uspešnosti priprema kandidate za polaganje ovog ispita. Dužina trajanja priprema zavisi od Vašeg trenutnog znanja i brzine napredovanja, ali s obzirom da se radi o izuzetno ozbiljnom i zahtevnom ispitu, naša preporuka je minimum 9 meseci.

CAMBRIDGE ESOL ISPITICAMBRIDGE ESOL ISPITI

Opšti engleski (KET, PET, FCE, CAE, CPE)

Na ovom sajtu možete pogledati detaljnije o terminima za polaganje KET ispita:

www.britishcouncil.rs/polaganje-ispita/cambridge-engleski www.britishcouncil.rs/polaganje-ispita/cambridge-engleski
Nastali smo 1993. godine u želji da svojim sugrađanima otvorimo vrata ka svetu, da ih naučimo drugim jezicima i upoznamo sa novim kulturama. Iako je naša specijalnost engleski, danas naši đaci imaju mogućnost da uče osim engleskog i nemački i ruski jer smo prepoznali promene na globalnom nivou. Zato se i zovemo English World – škola koja kroz engleski i druge svetske jezike otvara vrata sveta i raznovrsne mogućnosti.