Kako zapamtiti nove reči na stranom jeziku?

ENGLISH WORLD BLOG

Jedan od čestih problema s kojim se susrećemo dok učimo neki strani jezik jeste kako zapamtiti silne nove reči, kako najlakše proširiti vokabular i tako olakšati komunikaciju na stranom jeziku, kako pismenu, tako i usmenu.

Jedna od najčešćih grešaka koje se javljaju prilikom učenja stranih jezika jeste da pokušavamo odjednom da zapamtimo velik broj novih reči. To je nepotrebno i gotovo nemoguće. Druga česta greška jeste da zaboravljamo da slušamo ili da koristimo samo udžbenik kao materijal za učenje. Postoje li neki načini da sebi to olakšamo? Naravno. Dajemo vam neke od metoda koje mogu da vam pomognu da brzo i efikasno proširite svoj vokabular.

Nemojte samo čitati reči, prisećajte ih se

Stvorite asocijacije u umu koje će vam pomoći da se prisetite određenih reči, povežite nepoznate reči s nečim što vam je već poznato. To će možda zahtevati više vremena prilikom samog učenja, ali će biti višestruko korisno kasnije jer će se reči na taj način urezati u pamćenje i tako vam duže ostati na raspolaganju.

Naučite da razmišljate apstraktno

Nemojte paničiti čim čujete nešto što ne razumete i nemojte odmah tražiti doslovni prevod. Potražite radije na internetu parafrazu određene reči, upotrebu u nekom drugačijem kontekstu. Na taj način ćete daleko više proširiti spektar reči na stranom jeziku nego samo uz šturi prevod.

Učite fraze

Svaki jezik ima određene sintagme koje ga odlikuju i čine posebnim. Nemojte se preznojavati konstantnim učenjem stranih reči bez povezanosti među njima. Samo reči ne čine rečenice, tu nam trebaju upravo fraze. Potrudite se da zapamtite sintagme, aktivno ih upotrebljavajte pa ćete na taj način lakše zapamtiti i reči od kojih se one sastoje. To će vas znatno približiti tečnom govoru na stranom jeziku, a upravo je to i jedan od najvažnijih ciljeva.

Vizuelizujte

Vizuelizacija znači stvaranje mentalnih slika koje nam olakšavaju da nešto zapamtimo. Naš mozak obrađuje podatke upravo putem boja, slika, oblika i slično. Svaki pojedinac ima različit način stvaranja slika, neko ih povezuje uz nešto što im se dogodilo, neki sa situacijama u kojima su bili kad su prvi put čuli određenu reč, a neki jednostavno pamte izgled značenja reči. Nema tačnog i netačnog načina, odaberite onaj koji vama odgovara.

Ne žurite

Uzmite vremena koliko vam je potrebno za obradu podataka. To ne znači uzeti vreme samo za učenje novih reči nego i za ponavljanje. Osim što je ponavljanje majka znanja, to je isto tako nešto što čini da vaš mozak shvati da su te informacije važne i da im treba dati određenu pažnju. Ponavljajte u određenim intervalima sve dok se bez poteškoća ne počnete prisećati novih reči u aktivnoj komunikaciji.
Ne zaboravite, strani jezik je usko povezan s kulturom određenog područja, prema tome učite ga na zabavan način. Vreme potrebno za usvajanje novih reči sasvim je individualno pa se nemojte demotivisati poredeći se sa drugima. I ono što je najvažnije, NIJE dovoljno samo slušanje ili čitanje jezika. Važno je i da ga aktivno upotrebljavate. Budite svoji i u stranom jeziku pronađite nešto što vas raduje. Tako će polako nestati i greške, a vi ćete uskoro postati ponosni vlasnici kovčega punog jezičkog blaga.

3 comments for this post
 1. Dennis

  I\’m interested in technology production of plastic pipes reinforced with copper or steel mesh. Who knows about it something?

  • Dexter

   Most likely you will need to ask this question at some specialized forum.

 2. Addolina

  Informative article. Thank you. If you can write about large diameter pipes made of concrete.

Leave your comment Required fields are marked *
Nastali smo 1993. godine u želji da svojim sugrađanima otvorimo vrata ka svetu, da ih naučimo drugim jezicima i upoznamo sa novim kulturama. Iako je naša specijalnost engleski, danas naši đaci imaju mogućnost da uče osim engleskog i nemački i ruski jer smo prepoznali promene na globalnom nivou. Zato se i zovemo English World – škola koja kroz engleski i druge svetske jezike otvara vrata sveta i raznovrsne mogućnosti.